Cápák

itt vagy: Eropolis > Belváros > Blog > pandora > 87

Ha elfelejtetted a jelszavad...
Ha még nem vagy tag...
Írd meg az életed, írd meg a mai napod! Jó volt? Mi volt a jó benne és mi hiányzott? Mi húzott fel a legjobban ma? S minek örültél? Mi volt a legérdekesebb ma Eropolisban? Hát a külvilágban mi történt?

pandora blogja


Krampuszok
Még az elején, a kezdeti szárnypróbálgatásaim alatt itt, egy éjjel privire hívott valaki. Pimasz volt, érdeklődő, kritikus, és lendületes. 12 órán át cseteltünk. Aztán heteken át minden nap... Még nem jött el a találkozás ideje, de a mindennapi hosszú beszélgetésekkel próbált visszatartani másoktól... Egyszer azt mondta:

- Összekoszolnak a krampuszok.

Rég nevettem akkorát! :D Krampusz alatt mindenkit értett, aki nem ő.
Soha még ilyen érdekes embert nem ismertem...hosszú és bonyolult, se-veled-se-nélküled történet lett, utazás egy hullámvasúton. Amióta itt vagyok, párszor megfordult velem a világ. 
Már nincs itt, de visszavonhatatlanul elindított egy úton, ahol megismerkedhetek egy bővebb önmagammal.

Történetek és gondolatok rólam, néha róla, néha a krampuszokról, néha meg bármi másról. ;)
« előző bejegyzés^ összes bejegyzés ^következő bejegyzés »
Cápák
#87 2021-01-22 16:27:57
Most egy kicsit kevésbé haverok-buli-fanta téma, dehát a világ vegyes, ez benne a szép és nehéz.
A közelmúltban a neten beugrott az orrom elé egy könyvajánló. Érdekes volt a könyv címe, rákattintottam, eljutva a könyváruház oldalára, ott videón egy pszichológus ajánlotta a könyvet, a szokásosnál hosszabban, szinte komplett előadást tartva, mellesleg nagyon érdekesen. Azon kaptam magam, hogy végighallgattam. :vigyor: 
A könyvet persze megvettem és elolvastam, de tovább tájékozódva a témában, nem győztem csodálkozni, hát van új a nap alatt...és egyre csak az dobolt a fejemben:

Basszus ha én ezeket hamarabb tudtam volna!!!

...akkor megmenekültem volna jópár pofontól, amit éppen a társkeresőzés alatt szereztem be magamnak az elmúlt évek alatt, és bár mindig felálltam belőle, nem mindig volt könnyű sétagalopp.
Szóval, ha amikor ide beregisztráltam, az arcomba vágódott volna egy olyan poszt, amilyet most írok, aranyba foglaltam volna a poszter nevét. Mert ugyan nem volt tollas a hátam, amikor az online világba megérkeztem, de a tapasztalataimat offline szereztem, és sajnos az online világban, ahol nem azonnal tudsz a másik szemébe nézni, az nem mindig elég.

A ghostokat, és az egyszerű egyalkalmas trófeagyűjtőket már ezerszer kiveséztem. Ők az online világ akváriumának bosszantó kis medúzái. Tapadnak, csípnek, de a seb pár nap alatt gyógyul, és legközelebb már simán elhessegeti az ember. :napersze:  

Az akvárium igazi veszélyes nagyragadozói, feketeöves cápái a nárcisztikusok.
 
A nárcisztikus személyiségről néha lehet olvasni az ultralight bulvárban, de sajnos azok az írások, mivel igyekeznek rövidek, szórakoztatóak, szenzációvadászak lenni, ezért hol túloznak, hol bagatellizálnak, sajnos pont a lényeget (és a figyelmet) nem ragadják meg. Az olvasó nem érzi azt, hogy vele is szembejöhet a téma, áh...ez olyan messzi, ilyen kb annyira létezik tőlem, mint egy hurrikán Oklahomában, vagy három mellű nő Indiában. Magam is ezt gondoltam egy-egy díványos cikk kapcsán, felületesen átlépdeltem és továbbálltam, ez a lény csak a horrormesékben van.

Pedig nem.

A nárcik egyik kedvenc helye ugyanis épp az online társkereső. Ideális terep, amin szeretnek vadászni. És a nárcik nem sorozatgyilkosok (a szó hagyományos értelmében, ha a lélekgyilkolászást nem számítjuk), nem néznek ki szörnyetegnek (sőt, ami azt illeti, inkább nagyonis figyelnek a kinézetükre), nincsenek vámpírfogaik (pedig tulajdonképpen vámpír módjára működnek), nem is bunkók (legalábbis eleinte), nem is buták (sőt, igazi intellektuelek), nem is pofátlanok (kezdetben legfeljebb vonzón pimaszok), nem is ijesztők. Legalábbis a hazugságtenger álarcuk, amit viselnek. Amikor ezt leveszik, akkor viszont már késő. Bekapnak, lenyelnek, megemésztik a hasznos részed, majd kiköpnek, és egy erős lelkületű ember sem biztos hogy tud ellene tenni.

Egy nagy témakört nehéz röviden elmesélni, ezért arra szűkítettem, ami nekem ütős, olyan "basszushatudtamvolna" érzés volt.

Milyen egy nárcisztikussal a kapcsolati dinamika? Biztosan lesz olyan, akinek a bűvös kör ismerős lesz:
- elhalmozás (love bombing)
- leértékelés (devaluation)
- eldobás (discard)
- visszaporszívózás (hoovering)
- és kezdődik előlről...
(Az angol kifejezéseket csak azért írtam be, ha valaki ezekre keres, jobb eséllyel nem a bulvárt találja, hanem normális cikkeket, videókat.)

A megismerkedés csodás lesz, mint a mesében. Fantasztikus. Álomszerű. Tökéletes.
Egy olyan ember, aki issza a szavunkat, minden érdekli, mindent megfigyel, megjegyez (ezeket az információkat kiforgatva később mind ellenünk fogja felhasználni), úgy reagál, ahogy szeretnénk, körülöttünk forog a világa, úgy érezzük, végre egy olyasvalaki, akit igazán mélyen érdeklünk, törődik velünk. Általában az elején a szexben is csodálatos, odaadó, még a gondolatainkat és titkos vágyainkat is kitalálja, de soha nem erőszakos. Megtaláltuk azt akire mindig is vágytunk, megfogtuk az Isten lábát. 
A mézeshetek időszaka lehet pár héttől pár hónapig tartó időszak.

Ezt követi a leértékelés időszaka. Ez lehet pár hét, de akár évtizedek(!) is, ha hagyjuk.
A nárcisztikus elkezdi lebontani a személyiségünket, az önbecsülésünket, elkezd módszeresen, manipulatívan, fokozatosan érzelmileg bántalmazni. 

Ehhez annyit kell tudni, hogy a nárcisztikus ember valamilyen korai trauma miatt legbelül teljesen értéktelennek, haszontalannak érzi magát, és retteg attól hogy ez kiderül. Ezért létrehozott a fantáziájában egy olyan világot, ahol ő a középpont, ahol ő tökéletes, uralkodik mindenki felett, és a világ a lábai előtt hever. Ezzel a személyiséggel már teljesen összeforrt. Viszont ami hiányzik belőle, az az egészséges énkép, önbizalom, empátia. A legfőbb mozgatóereje a szégyentől való félelem, hogy kiderül a valódi személyisége, a valódi értéktelensége, tökéletlensége, sebezhetősége. Érzelmileg 1-2 éves szinten ragadt, rettegő kisgyerek. Csak egy módon tudja magát elég jónak érezni, ha másokat minél mélyebbre nyom le.
Ahhoz hogy a nárcisztikus énjét táplálja, ami elfedi a valóst, folyamatos forrásra van szüksége, hiszen egészséges önbizalommal nem rendelkezik. Ez a forrás pedig olyan, mint a vámpírnak a vér. Szívja, szívja, de nem tud vele mit kezdeni, nem lakik jól soha vele, nem képes hasznosítani, nem lesz tőle boldog, csak épphogy túlél, és az elfolyik a semmibe. Rengeteg kell neki, minden nap új muníció kell neki, az egész élete ennek a forrásnak a biztosítására megy el. Ezért soha nem ér rá, megbízhatatlan, szétszórt, éhes.

Ez a forrás, ami élteti, ez pedig az emberektől kicsikart érzelem. Nyilván a pozitív érzelmek az igazán értékesek, de ha nincs elég forrás, akkor a negatívval is beéri. Akkor feldühít, provokál, az élő fába is beleköt. Mindegy, csak öntsék ki rá az érzelmeket a feneketlen lyukba, a semmibe, mert ő nem képes felvenni azokat, és legfőképpen nem képes viszonozni azokat.
A leértékelés szakaszában következik a kisajátítás, az áldozatának az elszigetelése a barátaitól, ismerőseitől, rokonaitól, egyre nagyobb kontroll alá vonása, majd az önbizalmának a lerombolása, manipulálás, az érzelmi bántalmazás, a kontroll kialakítása különböző jutalmazó és büntető manipulatív technikákkal. Mert vannak típusos technikái is erre.

Talán sokaknak ismerős lehet (én is döbbenten ismertem fel több olyan exismerősöm, akinek akkor nem értettem a viselkedését, és csak most állt össze a kép) az egyik legaljasabb manipuláció, a "csenddel verés". Ilyenkor, módszeresen provokál, feldühít, konfliktushelyzetet teremt, aztán elvágja a kommunikációt, és elérhetetlen. Nem veszi fel a telefont, nem válaszol levélre, ha együtt laktok, ignorál, nem beszél veled, vagy nem megy haza, rád csapja az ajtót és eltűnik. A csenddel verés addig tart, amíg az áldozata már annyira szenved, hogy megtörik, az eredeti konfliktus eljelentéktelenedik a durván egyoldalú csendhez képest, és az áldozat előbb érvel, aztán dühös, aztán könyörög (ekkor ömlik a nárcisz felé az érzelmi forrás, ami élteti), végül inkább magára vállalja az általa nem elkövetett hibákat is, már sajnálja hogy szólni mert, csak álljon vele ismét szóba, csak legyen nyugalom végre. 
Akkor a nárcisz hátradől, hiszen elfogyasztotta az áhított forrást, kicsavarta, lenyomta az áldozatát.

Egy másik manipulatív technika a gázlángozás. Egy régi filmről kapta a nevét, amiben a férfi olyan szituációkat teremtett, hogy a nő elkezdjen kételkedni a józan eszében. Például eltüntetett képet a falról, majd amikor a nő keresni kezdte, azt mondta neki hogy soha nem volt ott semmi. Hangokat keltett, aztán amikor a nő kérdezte mi ez, azt mondta semmit nem hallani. A sokadik eset után a nő elkezdte azt hinni hogy megbolondult. Nos, tényhamisítással, kiforgatással, és mindenféle egyéb trükkel egy ilyen alternatív valóságot hoz létre, ahol a másik elkezd önmagában kételkedni. Ő olyat nem mondott, az nem is úgy volt. A tényeket ügyesen megfordítja, a környezet felé is, míg végül az áldozat hiszi azt, hogy vele van a probléma.

További manipulatív technika a valóság tagadása. Egyszerűen tagadja amit mondasz. Az nem úgy van, hazudsz. Bármire simán rámondja hogy hazudsz. A bizonyíték pedig nem számít. Ha előveszel bizonyítékot (hangfelvétel, dokumentum), falakba ütközöl. Nem érdekli, ignorálja, rálegyint, vagy kisétál és csenddel verés jön. Meggyőzni biztosan nem fogod. Ez számodra annyira blőd, nem érted miért csinálja, hiszen csak szembesítetted az igazsággal...és elkezdesz a józan eszedben kételkedni, tovább épül az alternatív valósága, és épül le a személyiséged, az önbecsülésed.
Annyi manipulációs technika létezik, hogy nem férne ide. :( Sajnos a legtöbb ismerős volt, ezért is volt az olvasáskor ütős. Eddig ezek az érthetetlen viselkedés kategóriájába tartoztak nálam, és így értelmet kapott (egyben el is vesztette a probléma jellegét). Talán ez volt a könyv egyik leghasznosabb funkciója.

Ekkor egy normális ember azt kérdezné, hogy úgy mégis, valakivel ilyeneket tesznek, hogy a búbánatba nem rúgja páros lábbal lendületből fenékbe az illetőt, miért hagyja magát?! :o  :o 

Ez bonyolult kérdés. 
Ne felejtsük el, hogy egy érzelmileg egészséges emberben ott van az a remény, hogy ha elég szeretetet ad, akkor a másik majd megváltozik, és majd viszonozni fogja. A nárcisztikus viszont nem képes érzékelni a szeretetet (az visszavinné a kisgyerekkori traumához amit elfedett), az érzelem elfolyik a semmibe. Nem hiszi el, hogy őt lehet szeretni bármiért is, hiszen ő sem szeret senkit. Mivel paranoiás, mindenben csapdát sejt, és csak mégjobban belehúz a leértékelésedbe.
Azt se felejtsük el, hogy a megismerkedés csodálatos volt, igazi rózsaszín felhő! Igazán odateszi magát abban a pár hétben. Olyan élményekkel halmozza el az áldozatát, amit az talán még soha nem kapott, normális embertől nem is fog. Persze hogy vágyódik rá, és azt reméli, hogy ha eléggé igyekszik, újra eljön az az idő. Pedig nem, az soha többé nem jöhet el. Mert tudatos beetetés volt, gondosan tervezett színház csupán, NEM a valóság.
És van egy harmadik magyarázat is, ez egyszerű kémia. A folytonos erős érzelmi hullámvasút (büntetés-jutalmazás, odaadás-szeretetmegvonás) az agyban egy folyamatos felfokozott kémiai állapotot tart fenn. Tulajdonképpen hasonló kémiai függés alakul ki, mint a drogosok vagy az extrém sportolók esetében. KELL a szer, különben erős elvonási tünetek jönnek. Pokol az elvonás. 
És mindezeken túl, pont az önbizalmától és józan eszétől fosztja meg az áldozatait. Ahhoz hogy otthagyják, éppen erre a kettőre lenne szükség. Az áldozat már alternatív valóságban él, nincs önbizalma, és kételkedik magában.

Akinek van ereje, vagy talál segítséget, az kiszáll itt, a leértékelés időszakában. De ez ritka. Ugyanis, amíg van mit kiszívni belőled, addig ha teheti, nem ereszt.
De ahogy fogy az értéked, már keresi az utódodat, hiszen nem maradhat forrás nélkül.
Majd amikor már csak egy üres szatyor vagy érzelmileg, padlóra kerültél, elvesztetted önmagad (és megvan az utódod, ugyanis a nárcisztikus kapcsolatfüggő is), nem tud belőled táplálkozni, akkor következik az eldobás. Mész a kukába.

Az eldobás rövid, eseménytelen, és soha nincs lezárva, meg sem érted, és meg sem beszéli veled. Teljesen egyoldalú a kommunikációja. Közli amit akar, megvádol olyan dolgokkal, amik nem igazak, akár baromi felháborítók, ami hatalmas tőrt helyez el az igazságérzetedben. Beléd fojt minden reakciót, majd elvonul a csenddel verésbe, és te magadra maradsz egy rakás hazugsággal és bizonytalansággal. Klasszikus lezárásra, amikor helyretesztek mindent egy nagy beszélgetéssel, ne számíts, hiszen ez is szándékos.

De itt nincs vége. Amikor megjártad a poklot, életben maradtál, és már jössz felfelé, kezded magad összeszedni, akkor jön a visszaporszívózás.
Ugyanis végtelen táplálékra van szüksége, és nagy valószínűséggel már leértékelte és eldobta az utódodat is, vagy már többet is elhasznált. Vagy rossz passzban van, esetleg megkopott már a vonzereje, és épp a kutyának sem kell, nincs tápláléka, akkor is hasznos egy régi, de már féligtöltött ex. Jobb a semminél.
Ez bármikor lehet. Pár hét múlva, de évtizedek múlva is. Mindig ott leszel a listáján. Ekkor egy rövid időre felvillan a kapcsolatban újra a beetetési időszak szépsége. De ez legfeljebb pár óra vagy pár nap. Ha bedőlsz, utána azonnal elindul a leértékelés és bántalmazás, majd az eldobás. A ciklusok egyre rövidülnek. 

Ha rajta múlik, akkor ez örök körforgás, ahonnan nincs kiút. Neki ugyanis nincs kiút, ez a személyiségzavar gyógyíthatatlan. A sokadik ciklus is lemehet, mire az áldozat vagy segítséget kér, vagy a környezetének feltűnik hogy nagy bajban van. A leglájtosabb esetben is ha elég közel engedtél egy ilyen cápát, minimum hónapokat, de a felépülésed idejét hozzáadva leginkább éveket fog tönkretenni az életedből, 1-2 hónap kapcsolat után is garantáltan a padlóról szedegeted össze a darabjaidat.

Vagyis jó lenne elkerülni valahogy, hogy az ember lánya efféle cápaeleség legyen. :)
Oké, de honnan a búbánatból lehet felsimerni akkor, amikor még nem késő, időben, amikor még nem szorult az érzelmi hurok? Hiszen az egész elméletben ez lenne a gyakorlati haszon.

Kétséget kizáróan sajnos nem tudod felismerni, mert a feketeöves nárciszok Oscar díjas színészek lehetnének, és a behálózás nagyon gyors és intenzív.
De azért vannak olyan jelek, jellemzők, amik lengethetik a piros zászlót. Ha sok van ezek közül, ami egyezik, akkor nem árt gyanakodni.

1. Elejétől kezdve extrém módon figyel mindenre, csüng a szavaidon, kérdez, mindent tudni akar rólad, sokkal jobban mint amit megszoktál másoktól, és mindenre emlékszik amit magadról mondtál.
2. Önmagáról nagyon kevés tényt árul el. Tud filozófálni, jó hallgatóság, jó "alákérdező", de adatok, számok, nevek, címek, tények nem lesznek a mondanivalójában. A teljes nevét, címét, munkahelyét csak akkor tudod meg (ha egyáltalán valaha megtudod és nem hazugságokat kapsz), amikor már föléd kerekedett.
3. Rengeteg fantázianeves email címe és alkalmi telefonja van, gyakran az sem a saját nevén. Nem szereti az adatait bárhol is megadni. 
4. Nem nyomul szexért, nehezen kezdeményez szexet. Legfeljebb kerülget, célozgat, érdeklődik. Akár teljesen kerüli is a tettekben a szexet a megismerkedés elején, addig amíg nem biztos a kimenetele. Két okból is. Ugyanis egy nárcisztikus nem viselné el a visszautasítást. Ennél is jobban retteg attól hogy nem tud produkálni, a szégyenérzet számára halálos méreg. Akkor érzi magát biztonságban, ha már nála a kontroll.
5. Lekezelő a tőle alacsonyabb státuszú emberekkel, akár a pincérrel az étteremben vagy a kiszolgálóval a benzinkúton, általában is lenézi az embereket, túl sok az idióta szerinte. 
6. Nem kér bocsánatot semmiért, apróságokért sem, ugyanis ő soha nem hibázik, minden probléma oka valaki más, soha nem ő. Ha késett, akkor a forgalom, az időjárás, a hülye rendőr, bármi, de soha nem ő. Ő ugyanis hibátlan, míg mások hibásak. Folyamatosan kettős mércéket állít, rá nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint másokra, neki több joga van.
7. Nagyon fontosnak tartja az idejét, rengeteget hivatkozik rá. Ugyanakkor más ideje értéktelen.
8. Egy nagyon jellemző dolog, csapkod a piros zászló az ember fejében, ha az első néhány randi valamelyikén kis elejtett degradáló megjegyzést tesz a külsődre. Nagyon tetszel, de...mondjuk lehetne rövidebb a hajad, viselhetnél másmilyen cipőt, sminkelhetnél másképp, stb. És van egy-egy kevésbé előnyös tulajdonságod, de persze neki tetszik ne aggódj... (Ez hónapokkal később oda fejlődik majd ha hagyod, hogy olyan ronda/rossz/buta vagy hogy örülj hogy neki egyáltalán kellesz, és ekkor még nevetsz a pimaszságon, de később addig manipulál hogy még el is fogod hinni, hogy magad vagy az ördög a vasvillával.)
9. Már a megismerkedés elején is számonkér, gyanusít, féltékenykedik, cirkuszol. Mintha azért tenné mert fontos vagy neki. De nem, ilyet nem tesz az, akinek tényleg fontos vagy.

Ha túl sok a piros zászló, szerintem jobb elkerülni a folytatást. 

Viszont a másik oldalra esni is rossz. Ha csak néhány egyezés van, az még lehet véletlen is, azért nem árt vigyázni az előítéletekkel sem, mert a másik tartós kár, amit a bántalmazók okozhatnak, az a saját börtönödbe zárkózás, a paranoia, bizalomvesztés, magány.
Nekem a 2, 6, 8, 9 az, ami annyira gyanús, hogy egy is elég ahhoz hogy bántalmazó alkatot sejtsek. A többi pontból azért - szerintem - több egyezés kell.

Ez csak a jéghegy csúcsa. Nagyon sok egyéb bántalmazó személyiség létezik, és ennek a fajta személyiségzavarnak is sok változata van.

Ha valakit érdekel a téma, keressen rá a könyvek között, a videók között, nagyon sok ingyenes anyag is található már magyar nyelven is, és még több angolul. A XXI. században már nem feltétlenül kell a saját kárán tanulnia az embernek.
Ha pedig valaki áldozatként érintett, vagy akár csak gyanús neki a szituáció ami körülveszi, azt javaslom, minél előbb keressen segítséget, barátokat, önsegítő csoportot, pszichológust, coachot, mert akár szabadulni akar, akár maradni és közben védeni önmagát, nagyon valószínű hogy egyedül nem fog menni. :(
Minél később teszi, annál nagyobb lesz a kára.

Ti találkoztatok már ilyesmivel?

32 hozzászólás |

Hozzászólások

pandora#87#32 2021-01-31 00:51:36
#waveox: 
Hm...aki csalfa csélcsap pernahajdert keres, annak a számára komoly érték!!! :vigyor: 

pandora#87#31 2021-01-31 00:50:29
#dreddy: 
Ez igaz, előre kell nézni. :)
És nem csak előre kell nézni, hanem tudni kell mindenkinek adni tiszta lapot. Azt elismerem, hogy idővel ez egyre nehezebb, de mégis úgy fair.
waveox#87#30 2021-01-30 20:45:42
Én hűséges típus vagyok, úgy általában, nagyjából.
Sosem kavartam egy időben  két lánnyal (majd ahogy telt-múlt az idő az elnevezés nőre változott) szigorúan tartottam magam az elveimhez, mindig hazakisértem a hölgyet, s majd utána mentem a másikhoz!

Remélem értékteremtően szóltam bele a diskurzusba.
dreddy#87#29 2021-01-30 16:39:58
#pandora: 
Sosem adtam rá semmi okot. Maximálisan hűséges vagyok amíg tart egy kapcsolatom. Mindent és mindig félreértett és nem lehetett meggyőzni arról, hogy nincs igaza. 
Nem voltam titkolódzó se, ez később visszaütött mert sok dolgot a fejemhez vagdosott a múltamból. Lehet, hogy inkább nem kellett volna elmondanom mindent. Dehát egy új kapcsolatban (ez tapasztalat) a legtöbb nő úgy kezdi, legfontosabb a bizalom és soha nem fog visszaélni vele. 
Nos, hát ez nem mindig igaz. Ezért is lesznek az emberek egy idő után bezárkózóak.
Én sose bántottam meg senkit a múltja miatt mert ami volt az volt. Visszacsinálni úgysem lehet, előre kell nézni.
pandora#87#28 2021-01-30 14:59:25
#dreddy: 

A gyanúsítás, féltékenykedés, számonkérés témaköre megérne egy külön blogposztot is, mert árnyalt és ingoványos terület, ahol nem mindig a féltékenykedő a kizárólagos hunyó (de persze lehet az).

Ugyanis alapjaiban nem mindegy, hogy van-e alapja, oka, vagy nincs. Ha nincs, akkor nyilvánvalóan idegesítő és felháborító tud lenni, amin képtelenség változtatni, csak kilépni lehet.
 
Ha viszont van alapja, vagyis a hűséget a két fél nagyon különbözően értelmezi, és messzebb kalandozik, mint ami a másik szemében megengedett, akkor gonoszság helyett inkább társfüggőség állhat a háttérben, amikoris az illető esze tudja, hogy olyasmi történik, ami neki nem fér bele, de a szíve nem engedi hogy kilépjen a kapcsolatból. Olyankor jönnek a mindent felörlő játszmák.

Ez esetben sincs klasszikus hibás, egyszerűen fontos kérdésekben a felek értékrendje nem ugyanaz. Kvázi ami az egyik szerint belefér a hűségbe, az a másik szerint nem. Ezt szerintem nagyon nehéz feloldani, ezért valószínűleg egy jó kapcsolat alapfeltétele, hogy a felek határai ebben a kérdésben eleve hasonlóak legyenek.

A nem kellően bizalmas kommunikáció is oka tud lenni féltékenységnek. Nekem volt olyan titkolózó partnerem, aki az őrületbe kergetett azzal, hogy egyszerűen soha semmit nem mesélt magáról, így totál úgy nézett ki, mintha az egész élete egy bazi nagy titok lenne. :D Olyankor aztán eléggé meg tud kopni a bizalom. Pedig semmi különöset nem csinált, csak ilyen fajta volt. Nekem ez a titkosügynökség nem jött be, inkább elbúcsúztam tőle, pont azért, mert ha semmit sem tudsz a másikról, akkor azt sem tudod, hogy állsz vele. :napersze: 
Ha a felek ebben egyformák, akkor a nagy hallgatásoktól eltekintve nyilván tök jól működhet. :D

Klasszikus, totálisan alaptalan, beteges féltékenységgel én még nagyon keveset találkoztam életemben, akár személyesen, akár ismeretségi körben. A látszattal igen, persze, azzal rengeteget. :vigyor:  De közelebbről nézve többnyire az derült ki, hogy volt valamilyen objektív ok a háttérben, ami kívülről nem látszott, és komolyan kibillentette a lelki egyensúlyából a féltékenykedő felet. 

Abban egyetértek veled, hogy ezek a helyzetek sajnos hosszabb távon idegőrlők, és nemigen tudnak változni.
Ha egyébként szoros a kötelék, akkor nagyon nem egyszerű döntés, az biztos. :(

dreddy#87#27 2021-01-30 10:57:44
Nekem sikerült belefutnom egy ilyen típusú hölgybe. Az általad felsorolt viselkedésminták nagy része illik rá. De nem az összes. A csenddel való büntetés pl. egyáltalán nem. 
De a gyanúsítás, féltékenykedés, számonkérés, barátok elmarása, a kettős mérce, ezek nagyon is. 
Elég jó emberismerő tudok lenni, mégis lépre lettem csalva. 
Próbáltam kiismerni, szembesíteni a viselkedésével és arra jöttem rá, hogy nem tudatosan, előre eltervezetten teszi amit tesz hanem zsigerből. Egyszerűen nem tud kibújni a bőréből, bármennyire is próbál. Mert próbált, ezt a javára kell írnom. 
Ideig óráig képes volt némi változásra, de hosszabb távon nem. Sajnos túl mélyen (közös vállalkozás) és túl sokáig (5 év) voltam benne, míg sikerült kilépnem, feladva mindent. 
router#87#26 2021-01-29 01:53:45
#waveox: 

Jó, tehát akkor királyi többes volt. 
(ez volt a válasz a kérdésre)

(Hm)
waveox#87#25 2021-01-28 20:13:47
Hanem mi?
Egy helyen használtam királyi többest.
pandora#87#24 2021-01-28 16:31:41
#router: 
A fertályóra női léptékban pillanat csupán. Semmire sem elég.  :napersze: Komolytalan.  :vigyor: 
router#87#23 2021-01-28 16:05:23
#pandora: 

Nem óráról volt szó, fertályóráról.

Bár némely nőnél az %óra% helyénvalóbb...
router#87#22 2021-01-28 15:58:17
#waveox (19): 

Nem ez volt a kérdés...
waveox#87#21 2021-01-28 15:11:30
#pandora: A szóban forgó hsz háromnegyede másolás, a végére szoruló 2-3 mondat meg címszavakban:
Mély érzelmek... önigazolás... félelem...fájdalom... menekülés!
Ebből, ezekből aztán kiderül min ment keresztül a hozzászóló.
Habár... :)

Bögrét!! nem csészét!
Mééégegyszer: Bögrét! és nem is markolássza! :D

Igazad van, lebuktam. fene se gondolta, hogy a vállam fölött belekukucskálsz abba amit olvasok.
pandora#87#20 2021-01-28 15:00:24
#waveox: 
Ahhoz hogy elégedettek legyünk magunkkal, a 2 óra az még a jobbik eset. :D :D :D :D
Néha van az 2 nap is! :vigyor: 
waveox#87#19 2021-01-28 14:57:43
#router: 
Jó, hát akkor te ne enged meg neki!
Követeld meg tőle, hogy az ágyból is kikelve azonnal üde, friss, de legfőképp kívánatos legyen! :D
Nem tudod tudod-e, hogy a nőknek min, 2 fertályóra kell mire szépek lesznek ébredés után, míg mi férfiak azonnal szépek vagyunk!
pandora#87#18 2021-01-28 14:45:49
#waveox: 
Szerintem pedig az univerzum dimenzióit cserélted fel, és a hozzászólás tökéletesen érzékelteti, hogy a hozzászóló min ment keresztül.

Ami a nőt illeti, kócosan a kávéscsészéjét markolászva, a forgószékében...az egy másik könyvből van. Ejjjjnye, mielőtt idézel, nézd meg a borítót! ;)
router#87#17 2021-01-28 14:45:44
#waveox: 

(De mi ez (,/a) királyi többes, kedves versmondó páciens?)
waveox#87#16 2021-01-28 13:39:10
Számomra csalódás ez a hozzászólás. A kérésünk ellenére sem kaptuk meg azt az információtöbbletet melyre megkértük a kommentelőt, hogy legyen szíves kibővíteni eddigi tudásunk szűk keresztmetszetét az ő személyes tapasztalataival. 
Azaz, hogyan élt egy határvonal személyiség mellett, milyen apró, vagy nagyobb történések voltak számára elfogadhatóak, netán elfogadhatatlanok  a kapcsolatuk során.
Nem is tudom mit vártam, mindenesetre többet.
 Mit tudom én valami ilyesmit:
A történet régi, és egy messzi messzi galaxis trópusi szigetének pálmafák által körülölelt nádfedeles bungallójában íródott.
A szereplők, a történet kitalált, mindennemű egyezés csakis a véletlen műve.

 A Nő kócosan, elkenődött sminkkel ül a kissé kopottas, de még mindig felettébb kényelmes forgószékében. Most ébredt nemrég, lassan déli tizenkettő felé fordulnak az óramutatók párjai.
 Az átlagembernek furcsának tűnhet ez a déli ébredés, de a Nő a munkájának nagy részét a késő esti, sőt éjszakai órákban végzi.
 Így hát engedjük meg neki mi is, hogy ebben egy hölgyhöz nem illő állapotában kerül épp elénk. 
Egy nagy bögrében forró ital gőzölög, mindkét kezének ujjaival átkulcsolja azt - mint fázós favágók elgémberedett ujjait mikor melegítik -, úgy emeli ajkához a bögrét és kortyol belőle aprót.
Papucsba bújtatott lábaival meglöki magát és a számítógép monitor felé fordul, az egér mutatóját a gmail levelezőrendszer fölé simogatja, rákattint.
- Nem írt, már hetek óta nem ír! - talán még a szája is mozdult a gondolatban kiköpött szavaktól.
Ezt nem engedhetem, engem nem lehet csak úgy mint megunt kölyökkutyákat a nylonzsákban kihajítani az országút menti árokba -  dühének forró lehelete vetekszik a bögrében gőzölgő italával.
Ráveti magát a klaviatúrára, ujjai sebes gyorsan szántják a betűk halmát, a monitoron egyre csak szaporodnak a mondatok. Az első sorokban  megemlíti milyen kellemes volt az együttlét, és hogy mennyire sajnálja azt a apró félreértést amelyből aztán ez a hosszú hallgatás kialakult. Majd a pikáns emlékek jönnek sorba. Majd a megbánás. Majd újra egy apró megjegyzés amivel saját kedvességét igyekszik megszínezni.
 És így tovább...
 Persze tudjuk mi és tudja ő is, hogy mindez manipuláció. Minden csak győzelemért van.
 És győzött is. 
A pasi beszopta, válaszolt neki , mert a balgája nem látta át a helyzetet... 
Írt a Nőnek hosszan, írt röviden, írt neki... írt neki...
Természetesen választ már nem kapott.
 A Nő élvezi a győzelmét.
vanilia40#87#15 2021-01-26 17:16:06
#pandora: 
Ugyanolyan összetett mint a nácizmus. A nárcizmusról kevés az igazán jó és érthető szakirodalom . Bánki György foglalkozik vele vagy pedig ha komoly dolgot szeretnél olvasni akkor Sam Vaknint ajánlom.
 A borderline életében úgy gyerekkora tehető általában,hogy jelen volt egy nárcisztikus családtag és ez a nárcisztikus családtag tette őt borderline-ná. Roppant nehéz ezt így elmagyarázni röviden. Mindent feketének vagy fehérnek lát. Nincsenek átmenetek. Legtöbbször szoronganak és depresszióra hajlamosak. Ugyanakkor roppant impulzív ,de érzékenyek tudnak lenni. Nagyon tudnak szenvedni. ha úgy érzik hogy elkeseredettek vagy valami nem megy nekik akkor képesek az önsajnálatba menekülni és egyszerűen azt is képtelenek elhinni,hogy önerőből is kilehet kecmeregni ezekből a helyzetekből. A hangulatingadozások mindennaposak a reggel tök jó kedve pár óra elteltével ennek nyoma sincs. Az önbizalommal ugyanez a helyzet Egyik pillanatban úgy érzi hogy ő mindenre képes és el is hiszi magáról és eltelik egy kis idő és jön valami gondolat és utána az válik számára nyilvánvalóvá hogy semmire se jó. Ugyanolyan manipulativ a mint a nárcisztikusok. Az első pillanatban szimpatikus szerethető egyéniség. Megtévesztő is egyúttal mert akarva vagy akaratlanul támogatáshoz jutnak vagy akár védelemhez. Nem tud határokat tartani, általában alkohol problémákkal küzdenek. És ami a lényeg egyébként hogy roppant módon félnek az elutasítástól,ugyanakkor saját maguk bántják azt akit szeretnek. egymásnak ellentmondóan a viselkednek.
A személyes tapasztalataim?Hát nagyon fájdalmas tud lenni.Mély érzelmekkel amik kimondatnak. Félelem az érzelmektől és az érzelmek felvállalásának a következményeitől. Menekülés ezek elöl.Nem tud elengedni. Mivel a lezárás sem megy,igy olyan mintha arra várna,hogy lecsereljem és utána azt mondhassa ,hogy még jó,hogy nem vettem túl komolyan...ezzel meg is van az önigazolás...
Belehaltam amúgy...
pandora#87#14 2021-01-26 13:20:56
#vanilia40: 
Igen-igen, egyetértek az előttem szólóval.
A tanulság részét szívesen meghallgatnánk.

waveox#87#13 2021-01-25 21:01:37
#vanilia40: 
Ez így nem ér, hogy idepottyantasz egy rövidke mondatocskát amiben egyébként érdekes pszichológiai kórképet említesz.
Tessék kibontani, itt - mint látnivaló -, nem csak úgy hányavetimód ledobunk egy-egy mondatot hanem szépen kicsomagoljuk, fogyaszthatóvá tesszük.
Nem mellékesen ismereteket is terjesztük. Ezért ki más lenne ezen kérdésben hiteles ha nem te aki saját bőrén érezte meg és át amiről mi jobb esetben csak olvastunk, rosszabb esetben nem is hallottunk. 
vanilia40#87#12 2021-01-25 19:57:53
Nekem egy borderline akadt az utamba...
pandora#87#11 2021-01-25 12:53:55
#waveox: 
Szerintem akkor is ásít az ember, ha modortalanság, legfeljebb csukott szájjal, hogy ne tűnjön fel. ;) 
Elég vacak lehet folyton olyan közegben mozogni, ahol nem szabad ásítani. Baráti társaság, lazulás helyett karónyelés? Brrrr... :(
waveox#87#10 2021-01-25 07:51:01
#pandora: 
Hah, micsoda felvetés!
Gondolom valamelyik brit tudós tudományos munkájából ollóztad ezt az ásítozós sztorit.
Én még úgy nőttem fel, abban a közegben, és most is hasonlóban mozgok, hogy társaságban ásítozni nagyfokú modortalanság! :D
(amúgy jó vagyok! :P :P ) 
waveox#87#9 2021-01-24 21:36:07
#router: 
Értékelem.
router#87#8 2021-01-24 20:09:07
#waveox: 

Tadammm! Kösz, hogy magadtól mondtad el a nyilvánvalót! :) 
Le a kalappal ezért. Nehéz ilyet mondani egy nárcisztikus ...-nak, remélem, értékeled (ha fensőbbséges, szóra se méltató hallgatásba burkolózva is) :D :P
pandora#87#7 2021-01-24 18:56:06
#waveox: 
Az első hárommal szerintem nincs is semmi baj.
A negyedik azért lássuk be, határeset, és a többség máshogy van vele. ;)

Sokat emlegetik az ásítást, empátia tesztelésre. Ha társaságban valaki ásít, te is ásítasz-e. :D (Ha valóban így van, akkor nem. Ha csak a szád jár, hogy milyen rossz vagy, akkor igen.) :napersze: 

waveox#87#6 2021-01-24 18:11:23
#pandora: 
Mit ne mondjak, csak volt ennek az írásnak számomra is fontos és értékelhető üzenete.
No nem , nem az, hogy a jövőben árgus szemmel vizslassam a csajokat és próbáljam felfedezni bennük a nárcizmus ilyen-olyan, erősebb, netán kevésbé erősebb jeleit.
Nem ilyennel meg sem próbálkozom, úgyis elbuknék.

Inkább magamban fedeztem fel nem kevés- az írásban jellemzően ilyen-olyan formában megemlített - tulajdonságot.
Hogy mik ezek?
A teljesség igénye nélkül pár:
Néha igénylem az elismerést.
Egyedinek érzem magamat.
Azt gondolom, hogy lenyűgöző és nagyszerű hatással vagyok a környezetemre.
Beleérző képességem nulla, nem érdekelnek mások nyavalygásai.

Fene se gondolta volna eddig, hogy én nárcisztikus vagyok, eddig azt hittem, hogy csak egy egyszerű mezei halandó a nevem. :D
router#87#5 2021-01-24 16:20:44
#waveox: 

Már mér ne lenne ideivaló, te latinlover, amikor gyönyörű apropó kínálkozott, hogy leírhasd a végén a kellemetlen élményedet, a személyiségprofil felvázolásával. Kell ennél jobban ideillő? ;-)

pandora#87#4 2021-01-24 12:46:27
#waveox: 
Én is napokig tűnődtem, hogy idevaló-e.
És szerintem abszolút igen! Sajnos sokan sétálnak bele a csapdába pont ilyen helyeken. :(

A blog egy önző műfaj. A blogger dönti el, mit ír le. :D A demokráciát a hozzászólások képviselik, ahogy éltél is vele, ez jogodban áll, és köszönöm, hiszen ez azt jelenti, elolvastad. ;)

Természetesen egy egész könyvet nem lehet idemásolni, nem is állt szándékomban teljeskörű lenni! A végén megjegyeztem (talán addigra elfáradtál a figyelemben ;) ) hogy sokféle nárcizmus, és sokféle bántalmazó van.
Az került ide belőle, ami számomra fontos volt. Tonnányi anyagot olvashat a témában bárki.

Az egészséges nárcizmus nem tartozik ide. Az nem nárcizmus, hanem erős önbizalom. Az egész más. Itt és most csakis a *bántalmazó, mérgező* fajtáról volt szó, ahogyan a könyvben is. Persze annak is van rengeteg fajtája. Akit érdekel (vagy gyanús neki a saját helyzete), az belemehet a részletekbe.
Én örültem volna ennek a tudásnak korábban. Akit nem érdekel, az meg lapoz, mint bármelyik másik blogban.

Nincs férfi meg női nárcizmus. :D :D Egy van, és az illető lehet férfi vagy nő is.
A (bántalmazó) nárcizmusban a férfiak és nők aránya a könyv szerint kb 70-30 százalék... :napersze: 

waveox#87#3 2021-01-24 10:48:19
Nah, ez jó hosszúra sikeredett, de én (mint hős!- hű, ez már súrolja a nárcisztikusság határát?) végigolvastam.
Elérve az utolsó betűket az jutott eszembe, hogy nincs új a nap alatt.
Megint egy szemellenzős vélemény, amelyben az író a saját elgondolását a maga módján erőszakosan,  szájbarágósan, lat didacticus mód vezeti elő.
Az mellett most menjünk el nagyvonalúan, hogy ez a kis dolgozat sem terjedelmében, sem témájában nem idevaló.
Haec est mea sententia.
De ha már itt van akkor megpróbálom egy másik aspektusból megvilágítani a nárcizmus témáját, hátha (ha még valaki elér idáig) kap egy másfajta képet erről a témakörről.
Nos, a legelső és legfontosabb kezdőlépés az hogy nincsen csak fekete és nincsen csak fehér!
Rengeteg a két szín között az átmenet (ezt hiányolom legfőképp a fenti írásból!)!
Elsősorban azt tisztázzuk, hogy a nárcizmusnak nem csak az a fajtája létezik amelyre a blogíró nem kevés időt, munkát áldozott (?)  hanem bizony a nárcizmusnak van egészséges változata is, amely a mindennapjaink fontos része, ergo tőlünk leválaszthatatlan.
Azaz: nincs jó vagy rossz nárcizmus!
Azt, hogy pozitívumként, vagy negatívumként tekintünk rá az mindig a körülményektől függ!
Például egészséges nárcizmusra van szükségünk, hogy tisztában legyünk önmagunkkal, szükségleteinkkel, társas kapcsolataik kialakításakkor.
Most be akartam fejezni - mivel nem szeretnék én is a  nehézkesség, elnyújtottság, terjengősség mocsarába csúszni -, de még pár rövid gondolat engedtessék meg nekem női nárcizmusról!

 1. A nárcisztikus nő számára csak egy királynő van, ő maga. 
2. Tévedés, hiba, netán hibák? Haha... olyan nem létezik. Ha csak utalsz rá, hogy valamit nem jól csinált, máris egy életre elvágtad magadat nála! (ezügyben van valós, megélt élményem is!!! Igaz?) 
3. Mindig, mindenért másik a hibás. Soha nem kér bocsánatot. 
4. Soha nem őszinte, mindig mindenkit megpróbál befolyásolni, hogy aztán játszhasson más emberekkel.
pandora#87#2 2021-01-23 12:24:45
#csumpi86: 
Igen, ami kimaradt, hogy nem csak párkapcsolatban jöhet elő ez a téma, hanem munkahelyen vagy rokonságban is. Az sem kevésbé megterhelő dolog, és nem is könnyű (sőt, néha lehetetlen) kilépni belőle.

csumpi86#87#1 2021-01-23 09:12:09
Hajjaj, egy igencsak erős témát sikerült hozni, nehéz is bármi, tartalmasat, új infót hordozót hozzászólni.

Szerencsére a nárcisztikus alkatok, vagy arra hajlamosak, egy jó része, ha ezzel szembesítik, akkor kapcsol, és felismeri, hogy ez az állapot neki sem jó, változtatnia kell. Erre vannak a barátok, szerencsére erre pozitív példa is van a környezetemben, ettől függetlenül, egy borzalmas lejtő, amit kívülről nézni is az egyik legelkeserítőbb dolog, mind a nárcisztikus hajlamú, mind annak áldozata esetében.

Sajnos, előfordul, hogy egy ilyen ember tényleg hatalomhoz jut, és az alárendeltjei, beosztottjai, munkavállalói túl későn kapcsolnak, hogy egy ilyen “kapcsolatba” szorultak, és még a jogi akadályát is megteremtették közben, hogy csak nagyon fájó áldozatok árán tudjon szabadulni, amikor már mindenki lengeti a piros zászlót, a jutalmazások, valahogy mindig visszatartanak.


Ajánlott szobák
#bdsm_szoba4350BDSM - extrém szexualitás
Ajánlott szobák
#biszex_szoba109160Biszexuális vagy, be kell lépned!

#halogen1200kisfarkú dagik
Ajánlott szobák
#maszti_szoba1210Eropolis hivatalos maszti szobája

#centrum_szoba610Belvárosi szexmentes csevegő

#szeretot-110Többes kalandok kamionban
Ajánlott szobák
#homo_szoba6450Meleg férfiak egymás között

#sexuality100Biszexuális és buzi/leszbikus férjek, feleségek

#zso06100wc-d lennék Dunántúli bi/meleg pervi ffiak
Ajánlott szobák
#hetero_szoba5480Heteroszexuális vadászterület, meleg és biszex mentes övezet.

#darellka110Farokgyűrű
Ajánlott szobák
#leszbi_szoba100Csak csajok, leszbikus kapcsolatok
Ajánlott szobák
#profi_pasik300Türelmi zónás pasik várnak

#profi_csajok310Türelmi zónás csajok várnak
Ajánlott szobák
#transz_szoba3830Transzszexuális csevegő

#cdfatime100GANGBANG








A felhasználói élmény biztosításához Eropolis cookie-kat használ. Tudj meg többet.     Rendben, elfogadom.